Ögonöppnande film på Vita käppens dag!

Dela inlägget:

Facebook
LinkedIn
X

Tjej med rött hår och ledarhund håller i en vitt käpp för synskadade. Hon går utomhus med vit kortärmad tröja och blåa jeans. Hennes hund har brun päls. I bakgrunden syns buskage och en stentrappa i brungrå nyans.

15 oktober firas vita käppens dag. Hurra!

Det är tretton år sedan jag började använda vit käpp. Till en början motvilligt eftersom jag inte ville sticka ut, men så småningom just därför. Dessutom insåg jag att det är rentav farligt och dumt att gå utan vit käpp när ens syn rasar. Beslutet att börja använda käppen tog jag efter en lördags kväll på stan. Jag kom hem med tunnelbanan och skulle ta mig nerför trapporna. Trapporna som i mina ögon bestod av en grådisig dimma. Vilset fumlade jag omkring och letade med fötter och händer. Jag kände allas blickar när jag nästan föll.  Säkert tänkte de att jag var helpackad. Men hur skulle de förstå? Haja att den där unga tjejen var helnykter, men nästan blind. Efter denna händelse blev min vita käpp snabbt en del av mig, min trygghet och en singal till andra att jag har en synnedsättning.

Till alla seende – glöm inte att just se när du går på stan. Spana gärna in denna ögonöppnade film, så förstår du vad jag menar:

https://www.youtube.com/watch?v=LijxIEjfqPY