Dyslexiveckan och boktips ”Vem vill ha en vårta på näsan?”

Genrebild; foto på busigt barn som är utklädd till häxa. Hon står och grimaserar i svarta kläder och stor hatt med halloweenpumpor i orange färg på bordet.

”Rätten att läsa” är tema för årets Europeiska dyslexivecka. Rätten att läsa handlar om att få möjlighet att läsa utifrån sina egna förutsättningar och bli en del av läsgemenskapen. Det handlar om rätten till utbildning, kunskap och information men också om glädjen i att läsa och ge sig hän åt en annan värld.

Jag vill lyfta min illustratör Emmalill Franks unika barnbok på temat dyslexi. ”Vem vill ha en vårta på näsan?” är titeln på denna underbara bilderbok. Boken handlar om häxan Elvira som har läs –och skrivsvårigheter. Det är kämpigt att vara en bra häxa när bokstäverna hoppar omkring och trolldryckerna blir fel. Kanske är lösningen att bli en riddare. Men vad Elvira inte vet är att det finns någon där som kan hjälpa henne och inte minst finurliga hjälpmedel.

Här om boken

http://www.kikkuli.com/boksidor/vemvillhaenvartapanasan.htm

Emmalill har egen erfarenhet av dyslexi och här kan du lyssna på en intervju med henne, från onsdagens P4 Kroneberg. 1 h 32 min in i programmet:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/617141?programid=2160&start=5580